Pizzariaer bruger ulovlig udenlandsk arbejdskraft Tjener milliarder af sorte penge

Omfanget af sorte penge der ender i pizzaria ejerens lomme er langt større end Skattestyrelsen aner. Rockwoolfonden anslår, at sort arbejde i Danmark årligt udgør 34 – 59 mia. Kr. Det kan skønnes at sort arbejde i landets pizzarier udgør ikke mindre end 4 milliarder kr.

Almindelige danskere aner ikke hvor stort sum stor sorte penge tjent i landets pizzeriaer. Jeg har insideviden om branchen. Jeg har brugt min ” first hand knowledge” og data fra Skatestyrelsen for at begrunde min argument. Mit dansk er ikke perfekt men forhåbentlig forståeligt.

Pizzariaer bruger også sorte arbejdskraft der overhovedet ikke har arbejdstilladelse i Danmark. De asylsøgere der går under jord arbejder hovedsagligt i pizzariaer

Rockwoolfonden har ikke givet tal på sort arbejde i pizzarier. Men i betragtning af Skats egen statistisk og arbejdsforhold, tjener samtlige pizzariaer ikke mindre end 4 milliader/år. Lad os se hvordan jeg fik det tal fra.
Læs også: Manupulering med racisme er blevet et godt “business” for foreninger

Der er 4.312 pizzariaer og grillbarer i landet. 13.862 personer er beskæftiget i branchen hvoraf 4.836 er fuldtids beskæftiget ifølge officiel statistik. Nedestående er en screenshot af de tal.

Hvet pizzaria beskæftiger i gennemsnit kun en fuldtids og to deltids medarbejder. Antal af medarbejdere varierer mellem store pizzeriaer og små pizzariaer. Jeg har kigget på skatteoplysninger af nogle af de pizzeriaer som jeg kender i Erhvervsfremmestyrelsens CVR register. Små pizzeriaer oplyser, at de har en eller to deltids medarbejder og andre har oplyst at have to eller tre deltids- eller fuldtidsmedarbejdere.

De oplysninger de har opgivet til myndighederne passer ikke i virkeligheden. Lad os kigge på pizzariernes daglig åbningstider. Pizzeriaer har åbnet mindst 10 timer om dagen eller 70 timer om ugen. 

Fra Kl. 11 til Kl 17 kan  et lille pizzaria klare sig med to medarbejdere. Det svarer til mere end to fuldtidansat på ugen basis. Fra Kl 17 til Kl 19 har pizzarierne travlt. Her bringer de også mad ud til kunderne. Selv et lille pizzaria har brug for to pizzabude samt to personer i køkkenet. Hvis hver person arbejder fire timer dagligt, udgør det 16 timers arbejde,  dvs. 112 timer om ugen. Arbejdstimer der svarer til tre fuldtidsmedarbejdere.

Minimums behov af mandskab for  et lille pizzaria er 2+3=5 fuldtids medarbejdere.

Læss også: Danskere behøver ikke at være bange for Islam. Men der er grund til at være irriteret

Hvis et pizzaria oplyser kun en medarbejder til Skat, så har man fire sort lønnet medarbejdere. Lønsumsudgifter skulle være 1 million Kr. hvis alt foregik efter bogen. En ejer af et lille pizzeria betaler skønsmæssigt mindst en halv million kr. sort og snyder Skat for anden halv million Kr.

Hvordan skaffe forretningen en halv million kr. sort? De registrerer ikke varesalg i kasseapparatet. Ifølge officielt tal, omsætter branchenårligt for 6 milliarder Kr. Men i virkeligheden er omsætning mere end det dobbelte.

Hvordan varekøb og varesalg hænger sammen? Pizzariaer handler ikke kun hos grossister. De handler drikkevarer på tilbud fra supermarkeder. De får kød og grøntsager leveret af nogle små forretninger eller private uden faktura. 

Deres anden strategi er at lave dækningsbidrag kunstig lav. Råmaterialer til at lave en 100 kroners pizza koster ikke mere end 25 Kr. Dækningsbidrag bør være 75 %. Men deres gennemsnits avance er kun 40 % som foregå i forskellige tal.

Læs også: De danske forbrugere betaler også Halal afgifter når de handler i supermarkeder
Ifølge Skatteforvaltningen har hvert tredive pizzaria helt bevidst undgået at betale det de skylder statskassen. Skatteforvaltningens undersøgelse er mangelfuld. De har kun set på salgsregistreringsfejl. De har ikke konfronteret ejerne med hvordan de passer deres forretning med kun en medarbejder. Næsten alle pizzarier snyder med moms og skat. Ellers kunne de ikke betale sort til deres medarbejdere.

Hver tredje pizzeria har snydt Skat med vilje. Hvorfor har ingen af dem fået fængselsstraf? Svindel for over en halv million kroner udløser betinget fængsel.

Læs også: Hvad siger udlændinge om den typiske dansker?

 Straf for sort arbejde er også er meget hård:

Der er tre forskellige måder, man kan blive straffet, hvis man er involveret i sort arbejde:

Grov uagtsomhed – Har du snydt ved et uheld, så får du typisk en bøde, der svarer til et beløb på det dobbelte af den skat, du har snydt staten for.

Med forsæt – Har du snydt med vilje, så betaler du en bøde på tre gange beløbet, du har snydt for.

Groft skattesvig – Organiseret snyd over en længere periode straffes med op til 8 års fængsel.

Men Skat har været alt for naiv. De har ikke gjort nok at forhindre svindel.

Restauratørernes organisation Horesta opfordrede sine medlemmer til at boykotte  restauranter eller pizzeriaer som ikke betaler skat. Det er faktisk et meget god forslag. Men der er ikke nogen pizzarier der ikke svindle med skat.

Det er velkendt, at asylansøgerne der ikke har arbejdstilladelse arbejder sort i pizzarier. Mange asiatiske studerende arbejder også sort. 

Læs også: Manupulering med racisme er blevet et godt “business” for foreninger

Obaidul Karim Khan

Forfatter og blogger. Har udenlandske baggrund men neutral og frisindet, ikke bange for at snakke sandheden. Top writer på Medium og Quora, skrevet kronik i Dagblad Inforformation og Kristelige dagblad.