Sådan lærte jeg Danmark at kende for 50 år siden

Danmark var ikke et kendte land i verden for 50 år siden. Men det var HC Andersen. Jeg læste hans eventyr da jeg var 7 år men vidste ikke rigtig hvad han kom fra. Men det fandt jeg senere.

Jeg er født og opvokset i Indien. Da jeg var 5 år gammel, fortalte min bedstemor mange eventyr, blandt andet den grimme ælling, snedronningen og den lille havfrue. Bedstemor kendte ikke forfatteren bag eventyr-historierne.

Men det gjorde min bedstefar. Han fortalte mig om H.C. Andersen og Danmark. Han sagde, at Danmark lå på nordpolen og det var et meget koldt land. Der var meget sne i Danmark. Snedronningen boede der.

Bengali (bengalsk) er mit modersmål. Alle H.C. Andersens eventyr er oversat til mit sprog. Jeg læste dem alle der blev oversat i Bengalsk da jeg var 10.

Jeg kendte H.C. Andersen fra min barndom. Det gjorde min bedstefar også fra sin barndom. Mange mennesker kendte ikke Danmark dengang men de kendte H.C. Andersen.

Jeg læste om Bohrs atommodel i skolen, men jeg vidste ikke hvor Bohr kom fra. Min far var filosofi lære i en gymnasium. Han fortalte mig om Søren Kierkegaard.

Disse danskere har været mere kendte i udlandet end i Danmark. I gamle dage blev Danmark kendt i verden på grund af disse berømte danskere.

For 20 år siden var Laudrup-brødrene meget kendte. Caroline Wozniacki har været kendt i 10 år. Christian Eriksen er nu meget kendt. Jeg kan nævne Viktor Axelsen, Mikkel Hansen og Kevin Magnussen.

Læs også: Danskere og udlændinge opfører sig forskellige når de bliver rige

Men H.C. Andersen er enestående. Alle børn verden rundt har kendt ham i hundrede år.

Da dynamitdrengen  Preben Elkjær scorede sit første VM mål i Mexico i 1986, blev han meget rost i Indiske aviser. Jeg blev også hans fan.

Ingen husker Preben Elkjær. Folk vil glemme Laudrup-brødrene. Christian Eriksen og Wozniacki bliver ikke husket længe. 

Men H.C. Andersen bliver aldrig glemt. I gamle dage var det ham der gjorde Danmark verdenskendte.

Obaidul Karim Khan

Forfatter og blogger. Har udenlandske baggrund men neutral og frisindet, ikke bange for at snakke sandheden. Top writer på Medium og Quora, skrevet kronik i Dagblad Inforformation og Kristelige dagblad.